Cum putem scăpa de tartru? | BlancOne

Cum putem scăpa de tartru?

Există multe afecțiuni care pot afecta sănătatea dinților. Unul dintre factorii care declanșează cariile dentare sau bolile gingivale este tartrul. Acesta se formează din cauza unei igiene orale precare.

Pentru a putea să înțelegi cum să tratezi tartrul, ar trebui să înțelegi ce reprezintă el.

Tartrul reprezintă acele depozite dure calcificare care se formează și acoperă dinții și gingiile. Acesta se formează când bacteriile apar în mod natural în cavitatea bucală și sunt amestecate cu resturi de particule alimentare care creează o peliculă lipicioasă (placa bacteriană). Dacă placa nu este tratată, ajunge să se întărească și se decolorează, fapt ce duce la apariția tartrului. Tartrul poate să acopere exteriorul dinților și poate ajunge sub linia gingiei.

Depunerile de tartru apar sub forma culorilor galbenele sau maronii și pot deteriora sănătatea dentară. Împreună cu placa, acestea provoacă o respirație urât mirositoare, pot distruge smalțul și stratul exterior dur al dinților din cauza acumulării de bacterii.

 

Cum știi că ai tartru dentar?

Tartrul apare granulat, iar nuanța lui este asemănătoare cu cea a cretei. Apoi, începe să se închidă la culoare, devine galbenă și maro, pe măsură ce se întărește. Mai ales dacă bei cafea, vin sau dacă fumezi vei favoriza mai mult apariția tartrului. Dacă este situat deasupra gingiei, se poate recunoaște mult mai ușor, iar dacă se situează sub gingie, este mult prea târziu de detectat.

 

În câte forme se găsește?

  • Tartrul supragingival

Acesta se acumulează pe dinții deasupra liniei gingivale și este ușor de văzut de către medicul dentist. Se formează preferențial pe suprafața linguală a celor șase dinți centrali inferiori. Acest tip de tartrul este stadiul inițial, iar dacă detartrajul este efectuat regulat, nu se va ajunge la stadii avansate ale depunerii de tartru și la afectarea gingiilor și a țesutului osos.

  • Tartrul subgingival

Se formează sub linia gingivală prin urmare și nu este vizibil imediat. Este de culoare maro închis până la negru verzui și poate să fie ușor identificat cu ajutorul unui instrumentar stomatologic. Când placa bacteriană continuă să se răspândească sub linia gingivală, țesutul gingival începe să se îndepărteze de dinți, formând spații numite generic pungi parodontale, care se infectează. Dacă ai pungi parodontale mai adânci de 4 milimetri poate indica că ai paradontoză.

Modalități prin care poți scăpa de această afecțiune?

Se poate îndepărta tartrul foarte simplu, printr-un detartraj cu ultrasunete. Acesta sparge depunerile de tartru și le îndepărtează de pe dinți fără a afecta smalțul. Jetul de apă are rolul de a spăla dinții, de a masa suprafața gingiilor și de a calma dinții în timpul procesului.

Poți să folosești:

  • ceai – deoarece acesta reduce cantitatea de bacteriile din gură;
  • fructe și legume – deoarece stimulează mestecatul viguros care produce saliva. Aceste alimente pot ajuta la îndepărtarea unora dintre bacterii din gură care produc tartrul;
  • irigator bucal – acesta împinge apa în spațiile dintre dinți pentru a îndepărta bacteriile și resturile;
  • apa de gură – combate tartrul datorită cetilpiridiniul, clorhexidină;

În ultimul rând, nu uita să faci vizite regulate la doctor. Este important să ai informații de la o persoană specializată.

 

Dacă dorești să descoperi mai multe informații utile despre dinți, urmărește-ne.

Te așteptăm să ne contactezi pentru a descoperi produsele BlancOne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a personaliza continuțul, pentru a oferi funcțiile rețelelor sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor noștri pentru a-ți oferi experiențe deosebite, pentru a analiza traficul și modul de utilizare și pentru a-ți personaliza serviciile noastre. În cazul în care alegi să continui utilizarea website-ului nostru, ești de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.