Limba este un organ ce poate fi un indicator al stării de sănătate. Când observi că aspectul limbii este unul neobișnuit, se poate pune problema unei afecțiuni sistemice sau a unei boli ale cavității bucale. Limba poate să fie acoperită parțial sau în totalitate cu un strat alb și se mai numește „limba saturată”.
Ce este limba albicioasă?
Este o afecțiune care nu este neapărat legată de acest organ, ci de alte afecțiuni sau cauze. Limba devine albă din cauza unui strat de celule moarte, dar și a reziduurilor la nivel lingual. Toate acestea sunt simptome influențate de infecții, boli periculoase sau traumatisme.
Este bine de menționat că ar fi bine să poți face o distincție între limba albă și candidoza orală, ce este o boală ce apare la persoanele seropozitive.
Când trebuie să mergi la medic?
Dacă experimentezi o roșeață la nivelul limbii, febră ridicată, tuse puternică, dificultăți la încălzire sau o senzație de leșin, nu trebuie să stai, ci trebuie să faci o vizită la medic.
Știm că o limbă albă nu pare o afecțiune alarmantă și poate să fie ușor de tratat prin periaj. Dar lucrurile nu stau chiar așa, ci ar fi indicat să apelezi la un medic care să-ți ofere un tratament specific. Anomaliile limbii sunt deseori dificil de diagnosticat și tratat deoarece medicul are nevoie de o istorie completă a pacientului incluzând debutul și durata exactă a anomaliei, simptomele, consumul de tutun sau de alcool. O limbă încărcată este tratată de un medic stomatolog.
Simptomele des întâlnite sunt:
- răni pe suprafața limbii;
- dificultăți de mestecare, înghițire sau vorbire;
- erupții cutanate;
- senzație de arsură la nivelul limbii;
- limbă crăpată sau gura uscată;
- pierderi în greutate.
Care sunt cauzele limbii albe?
Limba albă aduce cu sine un disconfort persoanei care suferă de această afecțiune. Aceasta devine albă dacă nu au fost curățate resturile alimentare din cavitatea bucală, iar celule moarte și bacteriile se vor depune între papilele gustative inflamate. O limbă încărcată poate include următoarele:
- deshidratare;
- traumatisme;
- igienă orală neefectuată în mod corespunzător;
- fumatul excesiv și consumul de alcool;
- infecții bacteriene;
- reacții de la anumite medicamente
Ce afecțiuni poate ascunde limba albă?
Limba este ca o oglindă a sănătății organismului, iar apariția ei te poate ajuta să investighezi și alte afecțiuni care se află în spatele ei:
- leucoplazia – o afecțiune manifestată la nivelul limbii, în care leziunile formate nu răspund la metodele igienei locale.
- candidoza orală – atunci când se dezvoltă o ciupercă pe limbă așa cum este Candida albicans, este una dintre manifestările care colorează limba în alb;
- lichenul plan – apariția de leziuni și ulcerații în zonele marginale ale limbii sau pe interiorul obrazului. Lichenul plan este considerat o boală autoimună și poate fi declanșat de către diverse infecții virale, alergii la lucrării dentare ori poate avea drept cauza predispoziția genetică a pacientului.
Așadar, o limbă albicioasă nu reprezintă de cele mai multe ori un motiv de îngrijorare. Având în vedere că există și situații în care trebuie să fie un tratament, îți recomandăm să consulți un medic stomatolog, mai ales dacă ai simptome care te deranjează mai mult de două săptămâni.